Jaterní dieta patří mezi důležité dietní opatření, které doprovází některou jaterní chorobu. Tuto dietu vám obvykle doporučí váš lékař. Proto je velmi vhodné se vždy vyptat na podrobnosti dietního opatření. V tomto článku vám představíme základní zakázané a povolené potraviny při jaterní dietě a některé recepty.

Nevhodné potraviny při jaterní dietě

  • tučná jídla a tuky obecně
  • tučné maso a tučné polévky, včetně tučných vývarů
  • uzeniny, paštiky
  • konzervy a konzervované výrobky
  • kořeněné potraviny a koření
  • tučné sýry, tučné mléko, smetanové jogurty
  • tatarská omáčka, majonéza, drezinky, hořčice, kečup
  • ořechy, buráky, mandle
  • mák, kokos, semínka
  • nadýmavá zelenina (například květák, zelí, kapusta)
  • aromatická zelenina (například česnek, cibule, ředkvička)
  • uzené a tučné ryby
  • kakao
  • sladkosti
  • čerstvé pečivo, koláče, kynuté knedlíky
  • kompoty
  • ovoce – hrušky a plody s malými zrníčky (např. borůvky, angrešt, rybít, maliny)
  • smetana
  • forma přípravy potravin – smažení, grilování a pečení
  • vaječný žloutek

Vhodné potraviny při jaterní dietě

  • nízkotučné mléčné výrobky
  • libové maso (zejména kuřecí, telecí, králičí, krůtí)
  • libové ryby (např. pstruh, přírodní filé na vodě)
  • ovoce – vše mimo zakázaného, vhodné je ovoce loupat
  • zelenina – vše mimo zakázaného
  • starší pečivo
  • vhodné je připravovat jídla na vodě vařením, dusením
  • bylinkové koření – majoránka, bazalka apod.
  • suchary
  • vaječný bílek

Recepty při jaterní dietě

Přírodní kuřecí řízek na bylinkách

Ingredience: kuřecí řízek, sůl, olivový olej, bazalka, oregano

Kuřecí řízek jemně rozklepeme a decentně osolíme. Na pánev kápneme malou kapku olivového oleje a až bude pánev s olejem rozpálená, vložíme kuřecí řízek. Současně s řízkem na pánev hodíme trochu oregana a bazalky. Po osmahnutí řízek dusíme do měkka. Jako příloha je vhodná dušená zelenina na vodě nebo vařené brambory.

Cuketa s rajčaty a rýží

Ingredience: cuketa, rajčata, olivový olej, bazalka, sůl, bobkový list

Cuketu oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Odstraníme semínka. Stejný postup zvolíme u rajčat. Na pánev kápneme kapku olivového oleje a na rozpálenou pánev dáme nakrájenou cuketu a bazalku s malou špetkou soli. Cuketu krátce osmahneme. Přilijeme vodu, vložíme bobkový list a dusíme do poloměkka. Na pánev přidáme nakrájená a odsemínkovaná rajčata a vše vaříme do měkka. Tuto cuketovo-rajčatovou směs je nejlépe podávat s vařenou rýží.

Jaterní dieta není ve své podstatě nijak složitá. Důležité je si zapamatovat základní principy. Pokud se vám to povede, tak zjistíte, že omezení nejsou nikterak tragická a vaše chuťové pohárky nebudou trpět. Mnoho dalších receptů najdete na internetu nebo si můžete pořídit papírovou kuchařku připravenou v souladu s jaterní dietou. Důležité je také to, že jsou povoleny různé bylinkové přísady, jako majoránka nebo oregano, tedy můžete i experimentovat s ochucením jídla.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>