Dieta při infekční mononukleóze by měla být přísná. Jejím základem je nezatěžování jater a podpora stabilizace jaterních hodnot. Ty zjišťují laboratorní testy.

Z obecných principů platí, že je potřeba jíst pravidelně a v menších dávkách. Vhodné je rozdělit jídla na pět až šest porcí v průběhu dne. Zcela zakázaný je alkohol, smažená jídla a také tučná jídla. Vhodné je připravovat jídla z čerstvých zdrojů. Jinými slovy, zapomeňte na různé konzervy nebo uzené potraviny. Vařit byste měli na vodě. Jídla se nekoření ani nesolí. Důležitý je dostatečný pitný režim. To představuje vypít každý den minimálně dva litry tekutin.

Zakázané potraviny při infekční mononukleóze

  • tučné maso, uzeniny, salámy
  • vaječný bílek, šlehačka, různé tučné krémy
  • tučné mléčné výrobky včetně pikantních sýrů
  • kořeněná jídla a koření (mimo některých bylinek)
  • hořčice, kečup, tatarská omáčka, různé drezinky
  • konzervovaná jídla
  • tučné vývary
  • tučné ryby, uzené ryby
  • nadýmavá zelenina (kapusta, hrášek, fazole, květák, zelí, čočka apod.)
  • aromatická zelenina (česnek, cibule apod.)
  • okurky, ředkvičky, zelená paprika, kedlubna
  • houby
  • čerstvé pečivo, čerstvý chléb a sladkosti
  • knedlíky, zejména kynuté
  • ovoce s malými zrníčky (maliny, borůvky, jahody, ostružiny, fíky, datle, angrešt, rybíz, hroznové víno apod.)
  • rajčata, melouny
  • kokos, buráky, mák, kakao
  • alkohol
  • káva
  • perlivé a jemně perlivé nápoje jakéhokoliv druhu

Povolené potraviny při infekční mononukleóze

  • brambory, rýže, těstoviny
  • libové maso (zejména drůbeží, králičí nebo telecí)
  • libové ryby (například pstruh)
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • ovoce s výjimkou zakázaného (u ovoce je nutné, aby bylo oloupané a zralé, tedy například jablka by neměla být kyselá a měla by mít oloupanou slupku)
  • zelenina s výjimkou zakazané (zelenina by měla být zralá a oloupaná)
  • bylinkové koření jako majoránka, kopr, bobkový list nebo petrželová nať
  • vaječný bílek
  • zmrzlina není vhodná – při výjimečné konzumaci je nutné se vyhnout smetanovým zmrzlinám a preferovat „vodové“
  • jíšku můžete používat, ale připravujte ji bez tuku pražením na sucho
  • do jídla je možné přidat velmi malý kousek másla
  • černé a ovocné čaje
  • voda (vyhýbejte se perlivé a jemně perlivé)

Dieta při infekční mononukleóze se hodně podobá jaterní dietě. Pokud trpíte infekční mononukleózou, tak by vás o vaší dietě měl informovat ošetřující lékař. Dieta se může částečně lišit případ od případu. Hlavním důvodem jsou rozdíly průběhu infekce u každého nemocného. Záleží zejména na jaterních hodnotách, průběhu léčby a také náročnosti celé rekonvalescence. Proto berte výše uvedené údaje jako orientační.

Léčbu a dobu rekonvalescence můžete podpořit různými přírodními produkty, které jsou vyrobeny například z ostropestřece mariánského. Existují také speciální jaterní čaje. Ovšem také tyto postupy konzultujte s vaším lékařem.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>