Pohodlný život s výdobytky moderní společnosti má svůj rub a líc. Přestože se průměrná délka lidského života postupně prodlužuje, tak je v posledních několika desetiletích evidován nárůst některých chorob. Patří mezi ně i nemoci jater.

Játra jsou přitom extrémně důležitým orgánem, bez kterého lidský organismus nepřežije. Játra zbavují naše tělo jedovatých a odpadních látek. Dále produkují žluča mají mnoho dalších nezbytných funkcí, které si ani neuvědomujeme. Stačí jmenovat výrobu enzymů nebo to, že ovlivňují naši psychickou pohodu. Pokud se totiž činnost jater zhorší, začne se projevovat větší psychická a emoční nevyrovnanost.

Navzdory tomu, co s játry provádí náš nezdravý jídelníček, špatný životní styl a životní prostředí, tak toho vydrží poměrně hodně. Pokud se již začnou projevovat problémy, tak může být pozdě k návratu do původního stavu. K tomu se přidávají různé virové a další infekční nebo civilizační choroby. Například žloutenka, mononukleóza nebo ztučnění jater, to jsou jen některé ukázky chorob, které játra a naše zdraví ohrožují.

Dalším důležitým faktorem je i to, že pokud jsou játra přetíženy nebo dostatečně nefungují, dostavuje se únava. Také se snižuje odolnost vůči stresu. Málokdo ví, že také tvorba žlučníkových kamenů souvisí s oslabenými játry.

Pokud si to tedy všechno shrneme, je zřejmé, že si játra zaslouží naši pozornost a pořádnou péči. Vedle správného jídelníčku a života bychom měli játrům čas od času pomoci. Takovou pomocí je očista, lépe řešeno detoxikace jater. Detoxikace jater je důležitá o to více, že játra mají silnou regenerační schopnost a pokud jim takto pomůžeme, prodloužíme jejich životnost a tím náš zdravý život.

Některé recepty na detoxikaci a očistu jater

Každý den užíváme 1,5 polévkové lžíce olivového oleje lisovaného za studena. Současně s ní se užívá 1 lžíce citrónové šťávy (z plodu citrónu, nikoliv umělý koncentrát) a půl lžíce pravého včelího medu (nejlépe přímo od včelaře). V tomto pořadí konzumujeme vždy ráno a na lačno. První jídlo je možné požít nejdříve za patnáct minut. Kůra trvá pět měsíců a může se opakovat jednou za tři roky. Vhodné je během detoxikace dodržovat jaterní dietu.

Mezi dalšími doporučeními na očistu jater najdeme rady, že detoxikace jater by se měla provádět každý rok na jaře. Alternativy jsou různé, ale pokaždé by měla být současně dodržována jaterní dieta. Mezi alternativami patří pití čaje z plodů ostropestřece mariánského nebo různé jaterní bylinné čajové směsi (s obsahem čekanky, ostropestřece, smetanky lékařské apod.). Velmi dobré je také užívání výtažku s rostliny yucca shidigera, která obsahuje hodně saponinů. Jarní kůra trvá mezi třemi až šesti týdny.

Různých receptů na očistu a detoxikaci jater je opravdu mnoho. Ať si již některý vyberete intuitivně nebo na nějaké doporučení, tak pokud trpíte jakýmkoliv zdravotním problémem, konzultujte možnosti této očistné kůry nejprve s lékařem!

Další články z rubriky

Štítky: , , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>