Žloutenka typu A je většinou virového původu. Jejím spouštěčem je virus z čeledi Picornaviridae. Toto infekční onemocnění poškozuje jaterní buňky. Plnohodnotná činnost jater je tak narušena a pokud není hepatitida léčena, můžou se rozvinout různé choroby jater.

Způsob přenosu žloutenky typu A

Nejčastější přenos je špinavýma rukama, kontaminovanou vodou nebo potravinami. Důvodem je to, že se virus šíří prostřednictvím stolice nakaženého jedince. Odtud také pramení přezdívka žloutenky jako „nemoc špinavých rukou“.

To, že se žloutenka snadno šíří podporuje i skutečnost, že je virus dost odolný. Ve zmražené formě přežije mnoho let a při běžné pokojové teplotě několik týdnů.

Příznaky, projevy žloutenky typu A

Onemocnění je náhlé a rychlé. Přesto nějakou dobu trvá, než se virus v organismu dostatečně etabluje. Doba propuknutí od vniknutí viru je v horizontu patnácti až padesáti dnů.

Mezi příznaky patří:

  • horečka
  • nechutenství
  • zvracení
  • bolesti svalů
  • bolesti kloubů
  • nevolnost
  • žluté oční bělmo
  • zežloutlá kůže

Zežloutnutí kůže a očního bělma není podmínkou a neobjevuje se u každého postiženého. O to důležitější jsou diagnostické metody.

Diagnostika žloutenky typu A

Základem je vyšetření krve a moči. Důležité jsou jaterní testy. Může být také provedeno ultrazvukové vyšetření jater.

Léčba žloutenky typu A

Přímá léčba žloutenky typu A neexistuje. Současná medicína na ni léky nemá a tak jediným řešením je vytvoření podmínek pro to, aby se organismus uzdravil. Mezi ně patří, v případě nutnosti, mírnění obtíží, jako je zvracení nebo horečka. Často se také předepisují léky na ochranu a regeneraci jater. Ty by měly snížit riziko poškození jater. Důležitý je odpočinek a klid na lůžku. Lékař postiženému také doporučí dietní opatření, jejichž cílem je co nejméně zatěžovat játra.

Prevence žloutenky typu A

Ačkoliv hepatitita A patří mezi nejméně rizikové žloutenkové kmeny, tak to neznamená, že by se měla podcenit. Prevence je proto velmi důležitá. Základním opatřením je kvalitní osobní hygiena. Nejčastěji se totiž člověk nakazí z důvodu nedostatečně umytých rukou. Nakazit se můžete na toaletě, ve výtahu, v metru i jinde. K nákaze často dojde během dovolené. Zejména tehdy, pokud míříte do rozvojových zemí, kde je menší úroveň a možnost hygieny. Rizikem jsou nemyté potraviny, nebalená voda nebo kostky ledu, které se dávají do nápojů. Vir může do těla proniknout i z důvodu nedostatečně tepelně upraveného jídla, zejména ryb. Dalším rizikovým zdrojem jsou povodně, při kterých je voda kontaminována splašky a kanalizací. Všem těmto problémům lze poměrně jednoduše předejít. Na žloutenku typu A existuje očkovací vakcína. Stačí dojít k lékaři a domluvit se na očkování.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>