Žloutenka typu E je virový zánět jater. Tento druh onemocnění je lidstvu známý teprve od roku 1980, kdy byl objeven. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že její výskyt je zejména v naší zemi a okolních státech relativně nízký, tak počet postižených se postupně zvyšuje. Zatím nejvíce rozšířena je v asijských a afrických zemích.

Hepatitida typu E se šíří kontaminovanou vodou, potravinami a nedostatečnou hygienou. Jde tedy o stejnou cestu viru, jako u žloutenky typu A. Je určitě zajímavé, že mezi potravinami, díky kterým se žloutenka typu E šíří, figuruje nedostatečně tepelně upravené vepřové maso a zvěřina.

Příznaky žloutenky typu E

  • zežloutlé bělmo
  • zežloutlá pokožka
  • zvýšená teplota
  • únava
  • bolesti kloubů a svalů
  • nevolnost a zvracení
  • tmavá moč
  • světlá stolice
  • bolesti břicha
  • nechutenství
  • pocit napětí v břiše

Diagnostika žloutenky typu E

Tak jako u ostatních hepatitid i v tomto případě je nutné provést laboratorní rozbory krve a moči. Teprve na jejich základě se prokáže, zda a jakou žloutenkou postižený trpí. Následovat může ultrazvuk jater a další vyšetření.

Léčba žloutenky typu E

Nemoc většinou propukne během tří až osmi týdnů od nakažení. Průběh nemoci je různorodý. Hepatitida může mít lehký průběh, ale také velmi těžký. Léčba vyžaduje klidový režim. Časté je podávání léků na podporu jaterní činnosti. Důležitý je správný jídelníček. Konzumovaná strava by měla reflektovat cíl léčby – tedy pomoc játrům tím, že je potraviny nebudou zatěžovat.

Přestože hepatitita typu E není v České republice příliš rozšířena, počty postižených rok od roku narůstají. Dokonce se odhaduje, že tato choroba se postupně dostane na čelo hepatitid. Ve světě se navíc čas od času vyskytují epidemické oblasti nákazy hepatitidou typu E, které se musí řešit globálnějším způsobem.

Velkým problémem může být hepatitita typu E u těhotných žen. U nich se může vyskytnout odumírání hepatocytů, zmenšování jater a někdy též smrt. Samozřejmě to není pravidlem, ale riziko není nezanedbatelné a je proto potřeba důsledně dbát pokynů ošetřujícího lékaře.

Na tento druh onemocnění zatím neexistuje žádná vakcína. Je proto nutné dodržovat základní prevenci. Mezi ní patří pořádná osobní hygiena, pravidelné mytí rukou, bezpečná likvidace výkalů a fekálií. Během zahraničních cest se vyhýbejte nebalené vodě, dávání ledových kostek do nápojů a konzumaci nedostatečně tepelně upravených jídel – zejména zvěřiny, vepřového masa, ryb a mořských plodů. Ovoce a zeleninu je potřeba jíst zásadně umytou v nekontaminované vodě. Málokdo si uvědomuje, že riziko nákazy se zvyšuje i při loupání nemytého ovoce, protože virus se pak může přenést na ruce a následně do organismu. To samé platí i o zelenině.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>